top of page

Χαιρετισμός στον Ήλιο

Έγινε ενημέρωση: 28 Ιαν

Στη σελίδα αυτή αναρτώνται κείμενα μελών του Συλλόγου, που αφορούν την πρακτική της Ashtanga Vinyasa Yoga και τη γιόγκα γενικότερα. Οι απόψεις που εκφράζονται στα κείμενα είναι προσωπικές, εμπίπτουν στην αποκλειστική ευθύνη του/της συγγραφέα τους και δεν αποτελούν επίσημη θέση του Συλλόγου.


Ξεκινάμε την πρακτική με τον χαιρετισμό στον ήλιο. Ίσως κάποιες στιγμές να παρουσιάζεται η σκέψη αν έχω όρεξη ή όχι για πρακτική.

Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι αμφίσημο με την έννοια ότι έχοντας όρεξη είναι πιθανόν να απογοητευτούμε, ενώ μη έχοντας όρεξη είναι πιθανόν να απολαύσουμε και ωφεληθούμε από την πρακτική.

Είναι πιο εύκολο να γίνουμε καλά όταν δεν αισθανόμαστε καλά μέσα από κάποια δραστηριότητα σε σχέση με το όταν είμαστε καλά και αναζητούμε κάτι παραπέρα από κάποια δραστηριότητα, πράγμα που κάποιες φορές ή συχνά οδηγεί σε απογοήτευση.


Η γιόγκα είναι μια πρακτική που πάντα ξεκινάει από το παρόν, όχι από αυτό που είχαμε στο νου μας ως παρελθόν αλλά ούτε και αυτό που θα θέλαμε στο μέλλον.

Έτσι αυτό που έχει σημασία είναι η παραμονή στο παρόν, πράγμα που διακρίνουμε βιωματικά μέσα από τα διάφορα στάδια της πρακτικής όπως για παράδειγμα των ασκήσεων (asanas) ή το κράτημα της αναπνοής στην πραναγιάμα (kumbhaka), διάφορες ασκήσεις συγκέντρωσης, αυτοπαρατήρησης κλπ.


Η ονομασία ‘χαιρετισμός στον ήλιο’ όπως λέει και η λέξη συμβολίζει διάφορες ιδιότητες του ηλίου, όπως η ζεστασιά, το ‘ξύπνημα’ της φύσης, η ζωή, για να αναφέρουμε κάποιες.

Μπορούμε να φανταστούμε την σημαντική επιρροή του ηλίου στον πλανήτη μας και την αξία του πράγμα που είναι φανερό όταν νιώθουμε την απουσία του.


Ανάλογη θα είναι και η αίσθηση στο είναι μας, όταν κάνουμε αυτή την πρακτική.

Ο "χαιρετισμός στον ήλιο" ή Surya Namaskar όπως ονομάζεται στην Σανσκριτική γλώσσα είναι μια σειρά από κινήσεις που ακολουθούνε την κάθε εισπνοή και εκπνοή.


Η πρακτική στη γιόγκα εμπνέεται από τη φύση, τα ζώα, τη γεωμετρία, από διάφορους Θεούς, σοφούς ή αγίους (Rishis) ασκούμενων της από το παρελθόν.

Ξεκινώντας στη όρθια θέση της Tadasana, και φέρνοντας τις δυο παλάμες μαζί μπροστά από την καρδιά απαγγέλουμε είτε λεκτικά, είτε νοητικά κάποιες φράσεις ευγνωμοσύνης σε κάθε δάσκαλο που μας έχει εμπνεύσει και μας εμπνέει.

Δάσκαλος δεν είναι για παράδειγμα μονάχα ένας δάσκαλος που μας καθοδηγεί σε ένα μάθημα, άλλα οποιοσδήποτε δάσκαλος ή μορφή ύπαρξης που μας ξυπνάει αυτή την αίσθηση, οποιαδήποτε μορφής.


Μερικές επαναλήψεις στην πρακτική του ‘χαιρετισμού στον ήλιο’ στην καθημερινότητα είναι ωφέλιμες στο ξεκίνημα κάθε ημέρας, κάθε πρακτικής είτε σωματικά, είτε νοητικά.

Οι διάφορες θέσεις του χαιρετισμού στον ήλιο εκτός από σωματικά οφέλη έχουν εξίσου νοητικά.

Η σωματική ευεξία είναι μια ωφέλιμη προετοιμασία ή ένα στάδιο πριν την πνευματική ευεξία, πράγμα που γνωρίζει βιωματικά οποίος έχει μυηθεί στην πρακτική της γιόγκα.


Νοέμβριος 2023, Νεκτάριος Μητριτσάκης

9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page