top of page

Η πρακτική των σειρών στην Ashtanga Vinyasa Yoga

Έγινε ενημέρωση: 28 Ιαν

Στη σελίδα αυτή αναρτώνται κείμενα μελών του Συλλόγου, που αφορούν την πρακτική της Ashtanga Vinyasa Yoga και τη γιόγκα γενικότερα. Οι απόψεις που εκφράζονται στα κείμενα είναι προσωπικές, εμπίπτουν στην αποκλειστική ευθύνη του/της συγγραφέα τους και δεν αποτελούν επίσημη θέση του Συλλόγου.


Η πρακτική των σειρών στην Ashtanga Vinyasa Yoga είναι μια μεθοδική προσέγγιση στην οποία μυείται κάθε ασκούμενος ατομικά, με σεβασμό και προσαρμοσμένη στο σωματικό και νοητικό του επίπεδο.


Οι σειρές των asanas χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, την πρώτη που ονομάζεται Yoga Chikitsa (θεραπεία της Yoga), τη δεύτερη που ονομάζεται Nadi Shodhana ("καθαρισμός" των ενεργειακών καναλιών) και την τρίτη που ονομάζεται Sthira Bhaga (θεϊκή σταθερότητα). Η Sthira Bhaga είναι ένας συνδυασμός προχωρημένων asanas και απαιτεί υψηλή νοητική συγκέντρωση. Σήμερα, χωρίζεται σε τέσσερις σειρές, ενώ στο παρελθόν διδασκόταν σε δύο, τις Advanced A και B.


Ωστόσο, όσο ένας ασκούμενος εξοικειώνεται και εμβαθύνει σε αυτή την πρακτική, αποκτά και μια πιο προχωρημένη προσέγγιση στην πρώτη σειρά (Advanced Primary), ανακαλύπτοντας πολλές λεπτομέρειες και στις πιο απλές asanas, γεγονός που δείχνει το μεγαλείο της συγκεκριμένης πρακτικής και το πόσο μπορούμε να εμβαθύνουμε σε αυτήν μια ολόκληρη ζωή.


Το “mysore” μάθημα αυτής της μεθόδου είναι μια προσέγγιση που μυεί τον μαθητή βήμα βήμα και σταδιακά στις συγκεκριμένες σειρές, ξεκινώντας με την πιο σημαντική σειρά κινήσεων, τον χαιρετισμό στον ήλιο (Surya Namaskara A & B).


Όταν κάποιος κατανοήσει τον χαιρετισμό στον ήλιο, την κίνηση σε συνδυασμό με την αναπνοή, τα κλειδώματα (bandhas) και το βλέμμα (dristhi) ως εστίαση του νου, η πρακτική του αποκτά μια μορφή διαλογισμού εν κινήσει με οφέλη τόσο σωματικά όσο νοητικά και ψυχικά.


Όποιος επιθυμεί να ασκηθεί σε αυτή την πρακτική, μπορεί να ταυτιστεί με έναν κηπουρό που φροντίζει τον κήπο του. Ο κηπουρός χρειάζεται να καθαρίζει το χώμα, να απομακρύνει τα άγρια χόρτα, να ποτίζει το κάθε φυτό όσο χρειάζεται, ούτε λιγότερο ώστε να μην ανθίσει, ούτε περισσότερο ώστε να μην καεί. Επίσης, ποτίζει τον κήπο με ένα σταθερό ρυθμό κάθε μέρα, χωρίς να περιμένει τη εκάστοτε εποχή που ο κήπος ανθίζει και καρποφορεί. Αντίστοιχα, λοιπόν, και ο ασκούμενος χρειάζεται να φροντίσει καθημερινά το σώμα του έχοντας τις ίδιες αρχές και ιδιότητες της φύσης, αφού αποτελείται και από τα 5 στοιχεία της: τη γη, το νερό, τη φωτιά, τον αέρα και τον αιθέρα.


Σύμφωνα με τον σπουδαίο δάσκαλο της Ashtanga Vinyasa Yoga B.N.S. Iyengar, φροντίζουμε να κάνουμε την πρακτική μας καθημερινά, έστω μόνο τον χαιρετισμό στον ήλιο, τιμώντας το σώμα που μας παρέχει ο δημιουργός, γνωρίζοντας ότι κάποια στιγμή θα το παραδώσουμε πάλι πίσω. Το σώμα ενός γιόγκι θεωρείται ο ναός που κατοικεί η ψυχή του και χρειάζεται την ανάλογη φροντίδα και σεβασμό, όπως το ιερό κάθε ναού.


Νοέμβριος 2023, Νεκτάριος Μητριτσάκης



9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page