top of page

Let’s Breath Together

  • Facebook
  • Instagram
kefalida.jpeg

Οι απαρχές της Ashtanga*

Η Ashtanga Vinyasa Yoga είναι ένα αρχαίο σύστημα της Yoga που δίδαξε ο Vamana Rishi στη Yoga Korunta. Αυτό το κείμενο μετέδωσε προφορικά στον Shri T. Krishnamacharya o γκουρού του, ο Rama Mohan Brahmachari, στις αρχές του 1900, και αργότερα κληροδοτήθηκε στον Shri K. Pattabhi Jois κατά τη διάρκεια της μαθητείας του δίπλα στον Krishnamacharya, που ξεκίνησε το 1927. Το κείμενο περιέγραφε τις κύριες στάσεις της yoga, από τις βασικές στις πιο προχωρημένες, καθώς και τις αναπνοές τους.

Η Ashtanga Yoga, όπως περιγράφεται από τον σοφό Patanjali, αποτελείται από οκτώ σκέλη:

  • Yama: ηθικοί κανόνες

  • Niyama: αυτοπαρατήρηση

  • Asana: στάση του σώματος

  • Pranayama: τεχνικές αναπνοής

  • Pratyahara: απόσυρση των αισθήσεων

  • Dharana: συγκέντρωση

  • Dhyana: διαλογισμός

  • Samadhi: κατάσταση ευδαιμονίας και γαλήνης

Yama

"Τα Yama περιλαμβάνουν τη μη βία ή ahimsa, την φιλαλήθεια ή satya, τη μη κλοπή ή asteya, τον έλεγχο της αισθησιακής ευχαρίστησης ή brahmacharya και τη μη απληστία ή aparigraha."

  • Ahimsa είναι κάτι περισσότερο από την έλλειψη βίας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υιοθετούμε μια συνετή στάση. Αυτό σημαίνει να μην βλάπτεις κανέναν, συμπεριλαμβανομένων των ζώων, σε οποιαδήποτε μορφή, ανά πάσα στιγμή ή για οποιονδήποτε λόγο με λέξεις, σκέψεις ή πράξεις.

  • Satya σημαίνει να λες την αλήθεια. Πείτε την αλήθεια που είναι ευχάριστη. Μην πείτε τη δυσάρεστη αλήθεια, μην ψεύδεστε, ακόμα κι αν τα ψέματα είναι ευχάριστα στο άκουσμα. Αν κάποιος ακολουθήσει την αλήθεια με αυτόν τον τρόπο, όλα τα λόγια του θα γίνουν αληθινά και όλες οι επιθυμίες του θα εκπληρωθούν.

  • Asteya είναι το αντίθετο της κλοπής να μην παίρνουμε κάτι που δεν μας ανήκει. Αυτό περιλαμβάνει να μην κλέβουμε τα κεκτημένα και την περιουσία των άλλων. Η ζήλια και η εκδικητικότητα προς τον άλλο, η εξαπάτηση κάποιου με γλυκά λόγια, το κέρδος εγωιστικών σκοπιμοτήτων με το πρόσχημα της ειλικρίνειας, όλα πρέπει να εγκαταλειφθούν.

  • Brahmacharya υποδηλώνει ότι χρειάζεται να διαμορφώνουμε σχέσεις που να ενθαρρύνουν την κατανόηση των υψηλότερων αληθειών. Δεν υπονοεί απαραιτήτως την σεξουαλική αποχή. Αλλά μάλλον, σημαίνει υπεύθυνη συμπεριφορά με σεβασμό στον στόχο μας ή τον δρόμο μας προς την αλήθεια.

  • Aparigraha σημαίνει να παίρνεις μόνο ό,τι είναι απαραίτητο και να μην εκμεταλλεύεσαι καμία κατάσταση.

Niyama

"Τα Niyama, σε σχέση με τα Yama, είναι πιο οικεία και προσωπικά. Αναφέρονται στη στάση που υιοθετούμε απέναντι στους εαυτούς μας. Τα niyama είναι shaucha ή καθαρότητα, santosha ή μετριοφροσύνη και ικανοποίηση, tapas ή επιθυμία να κρατηθεί το σώμα σε φόρμα, swadhyaya ή μελέτη του Εαυτού, ishwarapranidhana ή παράδοση στον Θεό."

  • Shaucha έχει τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική διάσταση και αναφέρεται στις έννοιες της αγνότητας, της μη τοξικότητας (στο σώμα, στην τροφή, στις σκέψεις). Η πρακτική των asanas ή η pranayama είναι απαραίτητα μέσα για την φροντίδα της εσωτερικής shaucha.

  • Santosha είναι η ικανοποίηση λόγω της διατήρησης της επικέντρωσης του νου σε μια κατεύθυνση, νιώθοντας πάντα χαρά και ποτέ αίσθημα λύπης για οποιονδήποτε λόγο. Σημαίνει επίσης, την αποδοχή για ό,τι συμβαίνει. Πρόκειται για τον εαυτό μας, για αυτό που έχουμε και πώς αισθανόμαστε για αυτό που μας δόθηκε.

  • Tapas σημαίνει κυριολεκτικά «να ζεσταθεί το σώμα» και με αυτόν τον τρόπο να καθαρίσει. Πίσω από την έννοια του tapas βρίσκεται η ιδέα ότι μπορούμε να απαλλαγούμε από τις ακαθαρσίες στο σώμα μας. Σημαίνει και τον διακαή πόθο για πρακτική.

  • Swadhyaya είναι η μελέτη του Εαυτού από την επιφάνεια του δέρματος του σώματος μέχρι τον πυρήνα της ύπαρξης. Επομένως, σημαίνει να πλησιάσετε τον εαυτό σας, να μελετήσετε τον εαυτό σας.

  • Ishwarapranidhana σημαίνει να κάνουμε όλες τις ενέργειές μας, φανερές ή κρυφές, χωρίς να επιθυμούμε τους καρπούς τους. Ας είναι αρκετό να γνωρίζουμε ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό. Μπορούμε να αφήσουμε τα υπόλοιπα σε μια ανώτερη δύναμη.

Asana

"Asana σημαίνει στάση, η οποία είναι η τέχνη της τοποθέτησης ολόκληρου του σώματος σε μια φυσική, διανοητική και πνευματική στάση. Η στάση επανεξετάζεται και αναπροσαρμόζεται έτσι ώστε τα διάφορα άκρα και μέρη του σώματος να τοποθετούνται στις θέσεις τους σε σωστή σειρά και να αισθάνονται ξεκούραστα και εξομαλυμένα, ενώ ταυτόχρονα ο νους βιώνει την ηρεμία και τη χαλάρωση των οστών, των αρθρώσεων, των μυών, των μυοπεριτονιακών ινών και των κυττάρων. Εάν η asana ασκείται σύμφωνα με τους καθιερωμένους κανόνες, τότε μπορούν να προληφθούν ασθένειες που σχετίζονται με το σώμα και τα αισθητήρια όργανα."

Pranayama

"Pranayama είναι η πρακτική των διαφόρων τεχνικών αναπνοής. Prana είναι η ενέργεια και ayama η δημιουργία, η κατανομή και η συντήρηση. Pranayama είναι η επιστήμη της αναπνοής, η οποία οδηγεί στη δημιουργία, την κατανομή και τη συντήρηση της ζωτικής ενέργειας. Μόνο φέρνοντας το σώμα, την αναπνοή και τον νου σε ένωση συνειδητοποιούμε την πραγματική ποιότητα μιας asana. Το πρώτο βήμα της πρακτικής μας στη yoga είναι να συνδέσουμε συνειδητά την αναπνοή και το σώμα. Στην pranayama εστιάζουμε την προσοχή μας στην αναπνοή. Ο ουσιαστικός στόχος των διαφόρων τεχνικών αναπνοής στην pranayama είναι, κατά πρώτο και κύριο λόγο, να μας δώσει πολλές διαφορετικές δυνατότητες για να ακολουθήσουμε την αναπνοή. Όταν ακολουθούμε την αναπνοή, ο νους θα ενωθεί με τις δραστηριότητες της αναπνοής. Με αυτόν τον τρόπο, η pranayama μας προετοιμάζει για την ακινησία του διαλογισμού."

Pratyahara

"Pratyahara συνήθως μεταφράζεται ως απόσυρση των αισθήσεων. Η λέξη ahara σημαίνει θρέψη. Η pratyahara μεταφράζεται ως «να αποσυρθεί κάποιος από αυτό που τρέφει τις αισθήσεις». Τη στιγμή που ο νους σιωπά, ο Εαυτός ξεκουράζεται στην κατοικία του και ο νους διαλύεται. Ομοίως, όταν οι μύες και οι αρθρώσεις αναπαύονται στη θέση τους, το σώμα, οι αισθήσεις και ο νους χάνουν την ταυτότητά τους και η συνειδητότητα αναδύεται και ακτινοβολεί στην αυτούσια δύναμή της."

Dharana

"Dharana είναι η συγκέντρωση ή η πλήρης προσοχή. Επομένως, είναι η κατάσταση στην οποία ο νους επικεντρώνεται και συγκεντρώνεται αποκλειστικά σε ένα σημείο. Το σημείο μπορεί να είναι οτιδήποτε, αλλά είναι πάντα ένα μόνο αντικείμενο."

Dhyana

"Στη dhyana, κάποιος σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και δημιουργείται ένας δεσμός μεταξύ του εαυτού και του αντικειμένου. Με άλλα λόγια, αντιλαμβάνεστε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και ταυτόχρονα επικοινωνείτε συνειδητά μαζί του. Η dharana πρέπει να προηγείται της dhyana διότι ο νους χρειάζεται να είναι επικεντρωμένος σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο πριν να γίνει μια σύνδεση. Όπου συμβαίνει dhyana, πρέπει να υπάρχει asana, όπου συμβαίνει asana, πρέπει να υπάρχει dhyana."

Samadhi

"Samadhi σημαίνει να συγκεντρώνεις μαζί, να ενώνεις. Sama σημαίνει ισορροπία ή αρμονία. Όταν η ψυχή, η οποία είναι η αιτία της ύπαρξης, διαχέεται και εναρμονίζεται παντού, αυτό είναι το samadhi. Μια κατάσταση ευδαιμονίας και ειρήνης."

* Τα παραπάνω κείμενα προέρχονται από αποσπάσματα από τα παρακάτω βιβλία :

  • Shri B.K.S. Iyengar, "The Art of Yoga"

  • T.K.V. Desikachar, "The heart of Yoga"

  • Shri K. Pattabhi Jois, "Yoga Mala"

bottom of page