top of page

Το "κλείσιμο" μιας πρακτικής

Στη σελίδα αυτή αναρτώνται κείμενα μελών του Συλλόγου, που αφορούν την πρακτική της Ashtanga Vinyasa Yoga και τη γιόγκα γενικότερα. Οι απόψεις που εκφράζονται στα κείμενα είναι προσωπικές, εμπίπτουν στην αποκλειστική ευθύνη του/της συγγραφέα τους και δεν αποτελούν επίσημη θέση του Συλλόγου.


Το κλείσιμο μιας πρακτικής είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην πρακτική μας. Συνήθως, όταν έχουμε ασκηθεί σε μια σειρά από asanas (ή και pranayama), στο τέλος ξαπλώνουμε στο πάτωμα στη θέση που είναι γνωστή ως Savasana, τη στάση του “νεκρού”. Επί της ουσίας, σε κάθε πρακτική μας “πεθαίνουμε” και “ξαναγεννιόμαστε” ως κάτι πιο λεπτοφυές συγκριτικά με πριν, εφόσον έχουμε “καθαρίσει” τις σωματικές και τις νοητικές μας ακαθαρσίες.

 

Ο όρος γιόγκα είναι κάτι σύνθετο, εμπεριέχοντας πολλές και διάφορες πρακτικές, ωστόσο συχνά λέγοντας γιόγκα εννοούμε μια πρακτική σωματικών ασκήσεων (asanas). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι asanas είναι σαν ένα ρούχο που πλένουμε και σιδερώνουμε, με την pranayama και τα mudras, και στο τέλος το φοράμε, με κάθε πνευματική πρακτική ή μορφή διαλογισμού.

 

Το κλείσιμο μιας πρακτικής, που συνήθως γίνεται στη θέση της Savasana, είναι ένα στάδιο που δε χρειάζεται να κάνουμε πλέον κάτι ως πρακτική αλλά αντιθέτως παίρνουμε τη θέση του “νεκρού” σώματος και επιτρέπουμε στον νου μας να παρατηρεί το σώμα και την αναπνοή μας. Έχοντας συνηθίσει να κάνουμε συνεχεία κάτι, στη θέση αυτή δεν κάνουμε τίποτα, απλά παρατηρούμε το σώμα και τον νου μας μαθαίνοντας σπουδαία πράγματα για εμάς, σπουδάζοντας το είναι μας. Στην κατάσταση αυτή μπορούν να εφαρμοστούν διάφορες μέθοδοι πρακτικών και διαλογισμού, όπως για παράδειγμα η yoga nidra (ο ύπνος του yogi). Βεβαίως, υπάρχουν τόσες σχολές και προσεγγίσεις όμοιες ή εντελώς διαφορετικές ως προς τη μέθοδό τους.

 

Για κάθε ασκούμενο είναι σημαντικό και ωφέλιμο, εφόσον έχει έρθει σε μια πιο λεπτοφυή μορφή ύπαρξης μέσα από την όποια πρακτική είχε εφαρμόσει, να κλείσει με τη θέση της Savasana πριν “εκτεθεί” ξανά στην καθημερινότητά του.

 

Ξεκινώντας μια πρακτική είναι όμορφο να ευχαριστήσουμε κάθε δάσκαλο και κάθε τι που μας έχει εμπνεύσει, στηρίξει, βοηθήσει και διδάξει, ενώ στο τελείωμά της, έχοντας μια πιο καθαρή συνείδηση, είναι σημαντικό να εκφράσουμε την αγάπη μας για το περιβάλλον, την κοινωνία και τους ανθρώπους. Αν θέλουμε να το εκφράσουμε με λόγια, μπορούμε να απαγγείλουμε, φωναχτά ή νοητικά, όποια λόγια και σκέψεις προτιμάμε, ή ακόμη να χρησιμοποιήσουμε το παρακάτω mantra κλεισίματος της πρακτικής που είναι επίκαιρο και στη σημερινή εποχή.


OM

Είθε όλοι να είναι καλοί με την ανθρωπότητα

Είθε οι ηγέτες της γης να προστατεύσουν με κάθε τρόπο, ακολουθώντας τον σωστό δρόμο

Είθε να υπάρχει καλοσύνη για όσους γνωρίζουν ότι η γη είναι ιερή

Είθε όλοι στον κόσμο να είναι ευτυχείς

OM ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη


OΜ swasti prajabhyah paripalayantam /

nyayena margena mahim mahishah /

go brahmanebhyah shubhamastu nityam /

lokah samastah sukhino bhavantu //

OΜ shantih shantih shantih //


Μάρτιος 2024, Νεκτάριος Μητριτσάκης

1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page