top of page

Η Βάρκα (Navasana)

Έγινε ενημέρωση: 28 Ιαν

Στη σελίδα αυτή αναρτώνται κείμενα μελών του Συλλόγου, που αφορούν την πρακτική της Ashtanga Vinyasa Yoga και τη γιόγκα γενικότερα. Οι απόψεις που εκφράζονται στα κείμενα είναι προσωπικές, εμπίπτουν στην αποκλειστική ευθύνη του/της συγγραφέα τους και δεν αποτελούν επίσημη θέση του Συλλόγου.



Κάποια στιγμή βρεθήκαμε χωρίς ένα μέσο να ταξιδέψουμε στο απέραντο της θάλασσας του είναι μας, ανακαλύπτοντας, ψάχνοντας, ριζώνοντας και ξεριζώνοντας ότι ωφελεί ή δεν ωφελεί. Με ότι υλικά ήταν διαθέσιμα, δημιουργήθηκε μια βάρκα με πανιά και κουπιά.


Ίσως να έμεινε στο λιμάνι για κάποιο διάστημα, εμποδιζόμενη από της διάφορες προσκολλήσεις της καθημερινότητας, κάποια στιγμή όμως ξεκίνησε το ταξίδι μέσα από τα κουπιά, μέσα από κόπο δουλεύοντας την αντοχή και δύναμη μας.

Κάποια στιγμή η βάρκα βγήκε από το λιμάνι, και συνέχισε το ταξίδι της.


Πότε ήρεμη θάλασσα, πότε άστατη, πότε ξαστεριά, πότε βροχή, αλλά το ταξίδι ασταμάτητα, με κάποιες μικρές στάσεις για ξεκούραση, σε άστατη εποχή και περίοδο.

Κάποια στιγμή άνοιξαν τα πανιά στη βάρκα, αλλά ίσως τα στρέφαμε κόντρα στον άνεμο. Κάποια στιγμή, που καταφέραμε να συντονιστούμε με τον άνεμο, η βάρκα κύλησε και το ταξίδι ρέει πιο ξεκούραστα χωρίς να μας απασχολεί τόσο το πως θα κινηθεί η βάρκα, αλλά πια μπορούμε να ασχοληθούμε με τις εικόνες του ταξιδιού και τα μαθήματα που μας προσφέρουν, όπως η θάλασσα, ο ουρανός, ότι βλέπουμε να κινείται, το στοιχείο του αέρα να μας ακουμπάει, το στοιχείο του ήλιου να μας ζεσταίνει, η λάμψη της σελήνης να μας μιλάει και τα αστέρια να μας συντροφεύουν.


Κάποιοι είναι σε κάποια από αυτές τις περιόδους της βάρκας, είτε στο κουπί, είτε στα πανιά, είτε στο λιμάνι, στον ωκεανό ή σε κάποια θάλασσα, δεν έχει σημασία τόσο, όσο να ξέρει ο καθένας που βρίσκεται, να έχει επίγνωση το σημείο αυτό στο παρόν.


Ένας χάρτης και μια πυξίδα μας δίνουν τη γνώση του τοπίου και το μονοπάτι να το διαβούμε, άλλα είναι άχρηστα σε οποίον δεν ξέρει το στίγμα στο σημείο που βρίσκεται για να ξεκινήσει το ταξίδι. Ακόμα και αν βγει κάποιος από το λιμάνι, και αν πλέει η βάρκα αβίαστα με τα πανιά, θα έρθουν ξανά τα προηγούμενα βήματα, το κουπί, κάποιο λιμάνι.

Μικρές, μεγάλες θάλασσες, ωκεανοί θα είναι στο πρόγραμμα, μέχρι να έρθει η στιγμή για την άφιξη στο τελικό λιμάνι, τον τελικό προορισμό.


Το ταξίδι του Οδυσσέα μπορεί να ερμηνευτεί ως συμβολισμός στο ταξίδι μέσα στο είναι μας, τα θέλω που μας παρασύρουν και εγκλωβίζουν την επιστροφή στην βαθιά αλήθεια μας, το αληθινό σπίτι μας, την Ιθάκη. Το ταξίδι αυτό καθυστέρησε στο νησί της Καλυψώς, που συμβολίζει την πλάνη που δημιουργείται στο νου μας, στη ζωή αυτή.


Κάθε εποχή του ταξιδιού του είναι ωφέλιμη, μαγική και πλούσια, αλλά σημαντική φάση είναι να κοιτάξουμε αν η βάρκα παραμένει δεμένη ή την έχουμε λύσει από το λιμάνι, ή σε κάποιο άλλο λιμάνι της πορείας.

Το πιο σημαντικό είναι να βρει ο καθένας τι εμποδίζει το ταξίδι αυτό.


Αν ξεχνάμε την ουσία σε αυτό το ταξίδι, ας το θυμίζει η στιγμή που φθάνουμε στη θέση της navasana, τη στάση της βάρκας.


Εύχομαι μια τέτοια Ανάσταση σε όλους!

Το πιο πλούσιο και ανεκτίμητο δώρο στη ζωή είναι ο χρόνος, και η κάθε πρακτική στη ζωή αυτή μας φέρνει σε ουσιαστική επαφή και χρήση του χρόνου αυτού, με κριτήριο την ποιότητα και όχι ποσότητα.


Ιανουάριος 2024, Νεκτάριος Μητριτσάκης

7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page